De Huli Wigmen

De Huli Wigmen zijn een tribe uit de Highlands van Papoea Nieuw Guinea. Het is de grootste stam in het land en hebben sterke tradities die weinig beïnvloed worden door moderne veranderingen. In 2007 raakte ik gebiologeerd in de Huli Wigmen, en zo zijn zij de voornaamste reden van mijn reis naar Papoea-Nieuw-Guinea.

Tari, de hoofdstad van de provincie Hela, is een van de weinige plaatsen in het land waar de traditionele manier van leven nog steeds te zien is in het dagelijks leven.

Land, varkens & vrouwen – in die volgorde

De Huli zijn trotse en onverschrokken krijgers die de voorkeur geven aan traditionele methoden voor geschillenbeslechting. Stamoorlogen komen voort uit gevechten over land, varkens en vrouwen, precies in deze volgorde. Na een stuk land zijn varkens de meest waardevolle aanwinst voor de Huli. Ze worden gebruikt om te betalen voor bruidsprijzen, overlijden en andere rituele betalingen. De status van de mens in de lokale gemeenschap hangt af van de grootte van zijn rijkdom bij varkens – hoe meer varkens, hoe groter de man. Huli chiefs (bigman) komen aan de macht via hun vaardigheden in oorlog, vermogen om geschillen te bemiddelen en rijkdom te vergaren in varkens en kina schelpen. Er zijn geen leiders in de erfelijke betekenis.

De pruiken van de Huli

De Huli, ook wel Huli-wigmen genoemd, staan ​​bekend om hun ingewikkeld gedecoreerde geweven pruiken gemaakt van hun eigen haar. De pruiken vertegenwoordigen symbolen van hun volwassenheid. Deze zijn versierd met eeuwige madeliefjes, veren van de paradijsvogel en papegaaien, kuscusbont en andere materialen.

In de Huli-traditie moet elke jongen zijn eigen pruik kweken. De meeste Huli hebben meer dan één pruik. Sommige pruiken worden gebruikt als dagelijkse pruiken en sommige worden alleen bij speciale gelegenheden gedragen. Om een ​​pruik te laten groeien, gaan de jongens naar een “school voor bachelors” (“pruikenschool”), gereserveerd voor jonge, maagdelijke jongens, waar ze gedurende ongeveer 18 maanden onder leiding van een pruikenmeester staan ​​om een ​​pruik te laten groeien. Gedurende deze tijd is het verboden om fysiek contact te hebben met vrouwen. Na het afstuderen dragen de jongens de uitgebreide roodharige pruik van jonge bachelors (mandá hare) die aantonen dat ze zijn overgegaan in de volwassenheid.

De kleding

De traditionele decoratie van de Huli-heren bestaat uit een kasuarisveer door de neus, kina-omhulsels rond de nek, neushoornvogel (kokomo) snavel op de rug, een mes gemaakt van een cassowary-bot dat in de riem is geplakt, een knik van slangenhuid over het voorhoofd, bilum (snaarzak) over de schouders, arsegras (of tank, gemaakt van bladeren die in een riem zijn geplakt om de bodem te bedekken), en een riem van hangende varkensstaarten gemaakt om de vrouwen aan te trekken.

De kleuren van de Huli

De Huli zijn herkenbaar aan hun unieke en kleurrijke manier om gezicht en lichaam te verven met rode oker en felgele klei, Ambua genaamd, die als heilig wordt beschouwd in hun cultuur. In tegenstelling tot mannen hebben Huli-vrouwen heel eenvoudige kledij die op de bruiloft somber zwart draagt ​​en zichzelf tijdens het rouwen bekleedt met blauwgrijze klei. Maar tegenwoordig, zoals hieronder te zien is, mogen jonge meisjes ook mee doen en zichzelf kleuren en kleden als een traditionele Huli Wigman.

Fortunetelling

De Huli doen nog aan fortunetelling waar ze hun voorvaderen oproepen hun vragen te beantwoorden. De voorvaderen liggen in een soort hutje waarvan alleen hun schedel te zien is, geel en rood geschilderd. Wij waren op bezoek bij Erebo, die ons liet zien hoe zo’n ritueel werkt.

Later kwamen we erachter dat de Netflix serie ‘Tales by Light’hier ook is geweest. Mét onze gids Thomas, geen Erebo. Lees hier meer over ons bezoekje aan Huli Wigmengebied.

Share your thoughts